Home » Teknologi » Virtualisering » Större frihet för ditt företag: kasta av oket från föråldrade system

Större frihet för ditt företag: kasta av oket från föråldrade system

Tech Page One

5-747x325

 

Lämna IT-systemet som du skulle vilja hitta det

Dagens spjutspetsteknik kommer en dag sluta som ett föråldrat IT-system.

Det är den krassa verkligheten för företagets tekniska avdelning. Gammal IT-utrustning är svår att uppgradera, bygga ut eller förändra. Ibland är den hårt knuten till maskin- eller programvara från en viss tillverkare som kanske har hunnit lägga ner verksamheten. Det är redan svårt som det är att integrera ny teknik i tillverkarspecifik utrustning.

Om utrustningen dessutom har några år på nacken kan det vara svårt att hitta tekniker med rätt kompetens som kan sköta underhåll och uppgraderingar. Och om du mot förmodan hittar rätt tekniker så tar denne säkert bra betalt för sina tjänster också.

Investera för framtiden och planera för skrotning

400 x 300Det är få företag som bara kör med den allra senaste IT-utrustningen. Mer troligt är att IT-direktören tvingats skapa ett lapptäcke av gamla och nya system.

Enligt testnings- och IT-forskningsföretaget h2Index beror många problem med föråldrad IT-utrustning på att man haft ett alltför kortsiktigt tänk under inköpsprocessen. ”Om man ska vara efterklok borde en del äldre program kanske ha haft en mer flexibel kod, men det hade också gett högre ingångskostnader och lett till längre leveranstider”, noterar h2Index.

Dagens spjutspetsteknik har också den en begränsad livslängd. När det kommer ny teknik blir den gamla förlegad, det ligger i utvecklingens natur. Över tid uppstår också kostnader för att driva ett IT-system, en så kallad ”teknisk skuld” för uppgraderingar, tillägg och felkorrigeringar.

En del IT-system – i synnerhet sådana som kör arkiverings- och transaktionstillämpningar på till exempel banker och i tillverkningsindustrin – har en förväntad livslängd på strax över tio år.

Det är därför viktigt att börja planera för ett utbyte i god tid och att försäkra sig om att det nya verksamhetskritiska systemet även är flexibelt nog för att kunna fungera med framtidens teknik.

”Det finns olika typer av gammal IT”, hävdar Clive Longbottom, analytiker på undersökningsföretaget Quocirca. ”Det finns gammal IT som förvisso på äldre teknik, men är fortfarande kritisk för verksamheten. Sådan teknik måste byggas in i den nya miljön genom integrering av databaser och arbetsflöden.”

”Verkligt föråldrade system måste däremot bytas ut om de inte längre tillför något. Skrota dem och skaffa nya som kan börja generera avkastning.”

Agil, flexibel och framtidssäkrad

Idag är det många företag som sitter där med gamla IT-system som installerades på den tiden då gigantiska system från en och samma leverantör var på modet.

Inom detaljhandeln har webbhandel via flera olika kanaler lett till att man tvingats integrera åldersstigna lagerhållningssystem i nya system på användarsidan för webb- och mobiltillämpningar.

Ibland är det dock bättre att acceptera att ett gammalt system har nått vägs ände och måste bytas ut.

Smidig migrering

En del IT-direktörer oroar sig för riskerna med att byta plattform; för att det ska bli en dyrköpt historia. Och med all rätt. Riskerna är dock inte större än att de kan hanteras. Och kostnaderna uppvägs ändå av de positiva effekterna som en modern IT-infrastruktur medför.

Ett säkert sätt att få avkastning på investeringen är att skaffa nya infrastrukturer för lagring och nätverkshantering. Nya mjukvarudefinierade arkitekturer ger ökad flexibilitet och mycket kapacitet för pengarna – något som du inte får med äldre system. Även molnet kan vara ett effektivt sätt att uppdatera IT-kapaciteten utan att göra några större kapitalutlägg.

När en IT-direktör utvärderar en ny plattform bör denne alltid säkerställa att plattformen klarar framtida arbetsbelastningar, att den kan skalas ut och att den klarar kraven som ställs av big data-analyser. Analysföretaget Bloor Research påpekar också att även datamigrering kan vara en faktor att titta närmare på.

Att byta till mer agila infrastrukturer för servrar, nätverk och programvara är ett stort åtagande. Fördelarna – som till exempel möjligheten bygga ut systemet i takt med företaget till en låg kostnad – uppväger dock nackdelarna med råge.

 

 

Stephen Pritchard

Stephen Pritchard

Stephen har arbetat som teknikjournalist i över 21 år. Hans huvudområden är teknik, telekom och miljö. Varannan vecka presenterar och producerar han Financial Times poddradio Connected Business, som handlar om informationsteknik. Han skriver, presenterar och producerar videorapporter för en stor mängd mediakanaler. Han är skrivande redaktör och kolumnist för IT Pro och Infosecurity Magazine. Han talar om trender inom både teknik och telekom samt journalistik och media. Han har varit ordförande och moderator för evenemang för Financial Times, GigaOM och Infosecurity Magazine.

Senaste inlägg:

 

Taggar: Teknologi, Virtualisering