Home » Teknologi » Big Data » Smarta städer förändrar livet för 9 miljarder människor

Smarta städer förändrar livet för 9 miljarder människor

Tech Page One

Smarta städer förändrar livet för 9 miljarder människor 725 x 325

 

Moderna anslutningsmöjligheter kommer att leda till stora förändringar i stadsområden allt eftersom de förvandlas till smarta städer. Kanalåterförsäljare kan spela en avgörande roll i den här förvandlingen genom att kombinera sin expertis på området med beprövad maskinvara för att hjälpa planerare leverera smartare byggnader och städer.

Planerare och företag med ambitionen att skapa smarta städer behöver kunna använda specialiserad programvara på en säker men skalbar och flexibel plattform. Genom att arbeta med en maskinvaruspecialist som redan nu bidrar med praktiska insikter till företag genom iot (Internet of Things) kan kanalåterförsäljare hjälpa planerare och etablerade företag att utveckla renare och miljövänligare städer.

Hur ser en smart stad ut?

Smarta städer förändrar livet för 9 miljarder människor 350 x 250För vissa människor kan smarta städer tyckas vara en utopi. Beskrivningar av avancerad urban utveckling åtföljs ofta av färgstarka bilder på futuristiska byggnader och transportförbindelser. Verkligheten ligger betydligt närmare vår moderna vision av en metropol där tekniken driver utvecklingen av praktiska lösningar för hur städer ska byggas och utvecklas.

I Indien har regeringen exempelvis tagit fram programmet 100 Smart Cities med målsättningen att skapa mer tekniskt avancerade och miljövänligare stadsmiljöer. Dell presenterade nyligen sitt partner-ekosystem för smarta städer, som ska underlätta för företag att dra fördel av applikationer från förstklassiga leverantörer på pålitliga maskiner och därmed kunna tillgodose landets behov i samband med smarta städer. Det rör sig exempelvis om applikationer för att övervaka tjänster till medborgare, till exempel spårning av sophantering, energikontroll och trafikledning.

Stadsplanerare världen över letar efter liknande starka teknikpartnerskap. Enligt Grand View Research kommer investeringarna i smarta städer år 2020 att uppgå till 1,4 miljarder USD. Smarta städer utvecklas med en rad tekniker, bland andra sensornät, dataanalyser, molnlösningar och trådlösa kommunikationer.

Tekniska experter och planerare som vill förändra den urbana miljön behöver samarbeta med kanalspecialister, exempelvis oberoende programvaruleverantörer och systemintegratörer. Kanalåterförsäljare med fokus på leverantörsintegration och förståelse för förutsättningarna på den lokala marknaden kan bidra till att smarta städer växer fram.

Vilka fördelar får invånarna genom utvecklingen av smarta städer?

Med hjälp av hypermoderna iot-lösningar kan beslut om smarta städer grundas på data. Genom ett övergripande IT-nätverk, som ansluter all den utrustning som tidigare inte varit uppkopplad och arbetar med automatiska analys- och kontrollverktyg, kan fastighetsägare och -förvaltare minska avfall och kostnader avsevärt.

Genom att knyta samman punktlösningar på viktiga områden i en robust IT-infrastruktur kan kanalåterförsäljare hjälpa planerare att uppnå miljömässiga vinster. En av de främsta fördelarna är anslutningsmöjligheterna. I stället för att behöva pendla varje dag kan arbetstagare kommunicera med kollegor via informationsnätverk. Sådana anslutningsmöjligheter ökar flexibiliteten, men även hållbarheten.

Smarta städer hör nära samman med utvecklingen av transportnätverk. Med hjälp av uppkopplad teknik såsom sensorer och analysverktyg kan stadsplanerare förstå hur invånarna pendlar och upptäcka var trafikflödena kan hanteras på ett bättre sätt för att undvika trafikstockningar.

Världsutställningen Expo 2015 visade upp Milano som en smart stad. Evenemanget fokuserade på tekniska lösningar för hållbarhet och att skapa plats. Exempelvis användes virtuell verklighet för att visa upp konst och arkitektur i Milanos klassiska katedral Duomo di Milano, utan att turisterna behövde lämna sina hem.

Vilka framsteg görs på området smarta städer?

Enligt EU-kommissionen håller 100 europeiska städer redan på att prova möjliga lösningar och fler än 100 företag bidrar till att utveckla dessa urbana områden. Kanalåterförsäljare kan bli centrala partners i denna utveckling. Tack vare den dynamiska kombinationen av uppkopplade lösningar från ISV-leverantörer (Independent Software Vendors) och kraftfull maskinvara från en specialist som Dell, kan stadsplanerare skapa bättre bostäder och arbetsplatser.

Det brittiska programmet Bristol Is Open är ett exempel på en aktiv smart stad. Paul Wilson, verkställande direktör för initiativet, säger att syftet är att använda staden som ett laboratorium för urban förändring genom att utnyttja den samlade styrkan i kommunala datauppsättningar från exempelvis transport, utbildning och sophantering.

Andra städer har också insett hur viktigt det är med tekniska partners som kan hantera imponerande datamängder. Staden Orlando investerar ca 20 miljoner USD i smarta projekt för städer och använder insamlade data om energibesparingar för att främja öppenhet och visa hur dessa investeringar ger stor långsiktig avkastning.

Det är tydligt att liknande åtgärder behövs på fler ställen. Analyser tyder på att jordens befolkning kommer att växa till nio miljarder fram till år 2050 och att 75 procent av planetens invånare kommer att bo i städer. Genom att låta stadsplanerare använda programvarulösningar på en kraftfull teknikplattform kan kanalåterförsäljare bidra till att bra idéer förvandlar smarta städer till miljövänligare, hållbara platser.

 


 

Referenser:

Dells partner-ekosystem i Indien (på engelska): http://timesofindia.indiatimes.com/tech/tech-news/Dell-launches-partner-ecosystem-for-governments-Smart-City-project-in-India/articleshow/52142188.cms

Grand Visa Research om smarta städer (på engelska): https://globenewswire.com/news-release/2016/04/07/826691/0/en/Smart-Cities-Market-Expected-To-Reach-USD-1-422-57-Billion-by-2020-Grand-View-Research-Inc.html

Europeisk vision för smarta städer (på engelska): https://www.holyrood.com/articles/comment/we-have-good-isolated-smart-city-examples-says-european-commission-chief

Storbritanniens regerings utredning om smarta städer och forskning om smarta städer (på engelska): https://www.gov.uk/government/news/new-initiative-to-support-40-billion-smart-cities-in-the-uk

Initiativet Bristol is Open (på engelska): http://www.zdnet.com/article/five-best-practice-tips-for-investigating-the-iot/

 

 

 

Mark Samuels

Mark Samuels

Mark Samuels är affärsjournalist med inriktning på IT-ledarskap. Han har tidigare varit redaktör för CIO Connect och redaktör för specialartiklar för Computing. Han har även skrivit för ett flertal organisationer, inklusive Economist Intelligence Unit, Guardian Government Computing och Times Higher Education. Mark har även skrivit för CloudPro, ZDNetUK, TechRepublic, ITPro, Computer Weekly, CBR, Financial Director, Accountancy Age, Educause, Inform och CIONET. Mark har omfattande erfarenhet av att skriva om hur IT-direktörer använder och inför teknik i verksamheten.

Senaste inlägg:

 

Taggar: Big Data, Teknologi