Home » Teknologi » Säkerhet » Skydda konsumentdata i Internet of Things

Skydda konsumentdata i Internet of Things

Tech Page One

Skydda konsumentdata i Internet of Things

 

Internet växer hela tiden eftersom fler och fler enheter ansluts till det. I allt större utsträckning är det inte datorer utan vardagsprodukter som luftkonditionering, belysning, pumpar och till och med djur som ansluts. Vi befinner oss i början av en ny era där saker i den verkliga världen kan övervakas, styras, automatiseras och hanteras på sätt som vi aldrig har sett tidigare. Detta kallar vi Internet of Things (IoT), och många företag letar efter de bästa sätten att utnyttja tekniken.

IoT används redan i många olika branscher. Sensorer som är inbyggda i komponenter kan rapportera när komponenterna går sönder eller håller på att gå sönder. IoT används för att styra färg och ljusstyrka för lampor och för andra automatiseringslösningar i hemmet. En del har redan kombinerade IoT-tekniker, till exempel det nya tv-spelet Chariot, som kan ändra belysningen i rummet beroende på vad som händer i spelet.

Med IoT kan personer som använder hjälpmedel som Google Glass, Microsoft HoloLens och andra verktyg få mer information om tingen som omger dem. Robotar kan också utnyttja informationen för att interagera bättre med sin omgivning. Det här är verkligen en spännande tid, men vi måste också tänka på vad vi bör göra, inte bara vad vi kan göra.

Skydda konsumentdata i Internet of ThingsFör att förstå säkerheten bakom IoT måste vi först förstå att IoT egentligen handlar om att samla in mer data från fler enheter. Vi kan använda informationen för att göra alla dessa fantastiska saker, men den kan också skada integriteten om vi inte reglerar hur informationen används.

Konsumenter kan bidra till utvecklingen

Det första problemet är vem som äger data. När så mycket data samlas in från så många enheter, vem äger den då? Är det den som äger enheten, den som bär den på sig, den som utvecklade enheten eller alla som interagerar med den? Om en hyrbil till exempel samlar in data om hur fort en person kör, är det då förarens, uthyrarens, programutvecklarens eller statens data? Om pengar taggas med platsdata, tillhör då dessa data finansdepartementet och har den som använder pengarna något att säga till om när det gäller hur informationen används? Det krävs en seriös dialog för att lösa sådana problem.

För det andra kommer det att krävas mer specifika sekretesspolicyer och mer påtryckningar från konsumenter för att skydda IoT och förmå företagen att bara använda sina data för att tillhandahålla de tjänster som kunderna har valt. Dessutom bör privata data raderas när det inte längre finns något behov av att tillhandahålla tjänsterna. Å andra sidan kan företag också ta initiativet och skapa goodwill och en positiv kundupplevelse genom att införa sådana policyer och visa att de är på kundernas sida.

Det förutsätter förstås att den genomsnittliga användaren bryr sig om sin integritet och sitt dataskydd. Den här artikelns läsare är antagligen mer måna om sin integritet än en genomsnittlig internetanvändare och det är just det som är problemet. Det krävs en kritisk massa för att nå förändring. Företagen kommer att sälja de produkter och tjänster som de kan se att majoriteten efterfrågar. De övriga blir i bästa fall en nischmarknad. Hela systemet kommer inte att förändras förrän tillräckligt många uttrycker sin oro och påverkar företagen genom att välja produkter och tjänster som kan skydda deras integritet.

Detta måste ske nu, medan IoT fortfarande är ungt. Som vi har sett så många gånger tidigare är det mycket svårare att skydda information efter att den har samlats in, sålts, distribuerats och kanske även stulits av andra.

Denna text skrevs inom ramen för Dell Insight Partners-programmet, som förmedlar nyheter och analyser om teknikutvecklingen. Dell sponsrar visserligen denna artikel, men åsikterna som redovisas är mina egna och behöver inte nödvändigtvis återspegla Dells ställningstaganden eller strategier.

 

 

Eric Vanderburg

Eric Vanderburg

Eric Vandenburg är en chef för informationssäkerhet, han har fått namnet "Sheriff av Internet" genom det skydd som erbjuder företag mot cyberhot. Han tog examen i teknikvetenskap vid Kent State University och en MBA med fokus på informationssystem. Eric har fått flera utmärkelser och mer än 30 certifieringar. År 2010 beviljades han till hedersdoktor från Vatterott College för sitt arbete inom datasäkerhet.

Senaste inlägg:

 

Taggar: Säkerhet, Teknologi