Home » Teknologi » Virtualisering » Molnet som innovationsmotor: hur molnet driver företaget framåt

Molnet som innovationsmotor: hur molnet driver företaget framåt

Tech Page One

Molnet som innovationsmotor: hur molnet driver företaget framåt

 

Är du redo för framtida krav?

Molnet och innovationer hör ihop på samma sätt som Rolls och Royce eller Bang och Olufsen – det går inte att skilja dem åt.

Se bara vilka typer av företag som skapar rubriker i den moderna ekonomin: Salesforce lockade 150 000 deltagare till sin Dreamforce-konferens i september 2015, Uber vände upp och ner på hela taxibranschen och Air BnB revolutionerade bokningen av semesterboenden. Samtliga är molnbaserade. Faktum är att de inte ens skulle existera utan molntjänsterna. Idag finns det ingen riskkapitalist som ens skulle drömma om att investera pengar i ett uppstartsföretag med en enorm serverpark i de egna lokalerna.

Revolutionerande

Molnet som innovationsmotor: hur molnet driver företaget framåtAlla företag kan inte revolutionera sina branscher på samma sätt som de ovannämnda, men molnanvändningen kan leda till en attitydförändring ute på företagen. Implementering av molnteknik handlar inte bara om att föra in en ny teknik i en befintlig verksamhet, utan också om att driva ett förändringsarbete där nya processer och affärsmetoder introduceras.

Det är dags att börja tänja på gränserna för vad som är möjligt.  Under sitt tal på Dell Innovation Conference i juni 2015 hävdade John Swainson, vd för Dell Software, att innovationer kunde ta sig många olika former: ”Tekniken har blivit en katalysator för ett förändrat sätt att se på världen och ekonomin, för hur vi kommunicerar med andra människor och faktiskt hela planetens framtid. Nu för tiden finns det nya sätt att leverera alla tänkbara produkter och tjänster. Kundernas behov uppfylls snabbare, lättare och mer responsivt än någonsin tidigare.”

Nya grepp inför framtiden

Det finns några enkla frågor som alla företagare bör ställa sig. Måste alla anställda sitta i samma lokaler? Behöver alla jobba under kontorstid? Skulle man kunna tänka sig virtuella möten istället för fysiska? Ja, det är bara några exempel. Kanske ska man också börja ifrågasätta standardsvaret ”för så har vi alltid gjort”.

Det finns också annat att ha hänsyn till. Vad behöver ni för programvara? Upplever ni att era gamla program hämmar produktiviteten? Hur länge orkar personalen vänta innan ni skrotar den befintliga maskinvaran och bygger något mer flexibelt och dynamiskt som klarar framtidens föränderliga krav? Bygger er infrastruktur på tillverkarspecifika system?

Allt kan destilleras till en enda fråga: är organisationen framtidssäkrad? Klarar företaget av att verka under förändrade marknadsförhållanden? Företag vars infrastruktur bygger på maskinvarubaserade tillverkarspecifika system kommer i alla fall att få det allt svårare framöver, det är något som de flesta är eniga om idag.

Fem frågor

Dell har tagit fram en checklista med punkter som du kan fundera på:

  • Klarar ni alla typer av arbetsbelastningar på ett enkelt sätt?
  • Har ni virtualiserat allt som går att virtualisera?
  • Är ert företag mjukvarubaserat eller är ni fortfarande hårt knutna till den gamla maskinvaran?
  • Klarar ni av att behandla big data på ett effektivt sätt?
  • Och sist, men inte minst, är ni redo för molnet?

Den sista punkten är kanske den viktigaste. Om man inte kan svara ja på den frågan kommer inget av det andra som vi har diskuterat här att kunna bli verklighet. Det moderna uppstartsföretaget är i regel molnbaserat och det är dags för alla andra företag att ta efter detta goda exempel med ett nytt, fräscht tänk och samma strömlinjeformade metoder för verksamheten som för tekniken.

 

 

Maxwell Cooter

Maxwell Cooter

Max är frilansjournalist och har ägnat sig åt en stor mängd olika IT-relaterade ämnen. Han var grundande redaktör för Cloud Pro, en av de första specifika publikationerna om molnet. Han grundade och var redaktör för IDG:s Techworld, och innan dess var han redaktör för Network Week. Som frilansare har han bidragit till IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet magazine, PC Business World och många fler. Han har även varit talare vid många konferenser och har varit kommentator för BBC, ITN och den datarelaterade tv-kanalen CNBC.

Senaste inlägg:

 

Taggar: Teknologi, Virtualisering