Home » Teknologi » Konvergerad infrastruktur » Hyperkonvergens och konvergerad infrastruktur – vad är skillnaden?

Hyperkonvergens och konvergerad infrastruktur – vad är skillnaden?

Tech Page One

Hyper-convergence and converged infrastructure- whats the difference-Main Article Image

 

Många av dagens datacenter kämpar med att hantera behoven hos ett modernt företag. Gammal infrastruktur kan helt enkelt inte klara av det som efterfrågas – den kan vara långsam, stelbent och dyr när företaget behöver vara motsatsen.

Datacenter har dessutom traditionellt sett varit långsamma på att anamma förändringar. De är stora, komplexa miljöer som är byggda för att hålla mycket länge.

Detta håller dock på att förändras. Övergången till en mer programvarudefinierad värld tillsammans med digital transformation innebär att datacentret nu börjar bli en avgörande del av företaget, det tekniska center som kan driva fram produktivitet, kostnadsbesparingar, innovation med mera.

I mitten av detta finns det ett antal större omvälvande koncept som håller på att förändra datacentrens funktion i grunden: Hyperkonvergens och konvergerad infrastruktur. Trots att de har liknande namn och egenskaper är de olika.

Var är hyperkonvergens?

Hyper-convergence and converged infrastructure- whats the difference-Body Text ImageI en hyperkonvergerad infrastruktur är alla nödvändiga komponenter – nätverk, lagring, databehandling – virtualiserade och integrerade med varandra. Traditionellt sett var databehandlingsdelarna, det vill säga servrarna, skilda från nätverks- och lagringsenheterna. Varje del erbjuds i en enda maskinvaruenhet – en liten men enormt kraftfull och intelligent låda. I princip allt hanteras från en enda instrumentpanel.

Hyperkonvergens ger IT med en enormt mycket snabbare, mer skalbar, motståndskraftig och flexibel miljö som är mycket enklare att hantera. Dess potential är så stor att enligt en rapport från Enterprise Strategy Group (ESG) planerar 70 % av företagen att börja använda hyperkonvergens och ytterligare 10 % är intresserade men har inte några konkreta planer. 15 % av respondenterna har redan börjat använda en hyperkonvergerad infrastruktur.

Vad är konvergerad infrastruktur?

En konvergerad infrastruktur sammanför olika delar såsom servrar, lagring, nätverk och virtualisering i en enda förkonfigurerad och färdigställd låda. Delarna är oberoende, men är utformade för att fungera väl tillsammans.

Fördelar med en konvergerad infrastruktur är bland annat 55 % snabbare programutveckling och 36 % lägre kostnader. Det ger också minskad nedtid och bättre resursanvändning. Enligt den undersökning från ESG som nämns ovan har företagen kommit längre med användningen av konvergerad infrastruktur. 32 % av respondenterna använder det redan och ytterligare 56 % överväger att börja använda det inom en snar framtid.

Skillnaden

Hyperkonvergens och konvergerad infrastruktur liknar alltså varandra, men den främsta skillnaden är att medan konvergerad infrastruktur fokuserar på fyra huvuddelar av datacentret, lägger hyperkonvergerad infrastruktur till andra datacenterdelar i blandningen. Detta kan inkludera backup och replikering samt WAN-optimering.

Konvergerad infrastruktur är mer fokuserat på maskinvara, medan hyperkonvergens är programvarudefinierat – det spelar en avgörande roll i det programvarudefinierade datacentret, eftersom innehållet är separerat från maskinvaran. Detta gör det mer flexibelt än en konvergerad infrastruktur, och det är lättare att skala upp och ner efter behov.

Du kan tänka dig det som att konvergerad infrastruktur består av byggstenar som kan användas tillsammans eller som separata enheter. Med hyperkonvergens är dessa delar nära integrerade och måste användas tillsammans.

Så hur kan du se till att ditt företag får det programvarudefinierade datacentret att bli rätt? Klicka här för att ta reda på det.

 

Steve Evans

Steve Evans

Steve Evans är teknisk frilansskribent med fokus på hur IT påverkar företag världen över, från styrelseplan till bottenplan. Steve var tidigare webbredaktör för Computer Business Review (CBR) och har även skrivit för Computer Weekly, Silicon.co.uk (tidigare TechWeekEurope), ZDNet, SC Magazine UK, Infosecurity Magazine och Capacity Magazine. Under sin karriär som teknisk skribent har Steve täckt ett stort antal ämnen, inklusive molnanvändning, säkerhet, nätverkshantering, lagring och mobilitet.

Senaste inlägg:

 

Taggar: Konvergerad infrastruktur, Teknologi