Home » PC lifecycle management » Hur du förbereder dig inför Windows 7/8-nedräkningen

Hur du förbereder dig inför Windows 7/8-nedräkningen

Tech Page One

Main Article Image

Ingenting varar för evigt. Microsoft Windows 7 är fortfarande ett enormt populärt operativsystem. Men klockan tickar och den Redmond-baserade IT-jätten kommer ganska snart att sluta stödja plattformen, precis som man gjort med andra system, till exempel Windows XP.

Varje Microsoft-produkt har sin livscykel och IT-cheferna måste känna till när systemsupporten kommer att upphöra. Att inte ha koll på dessa datum kan innebära allvarliga konsekvenser, vilket vi kommer att se längre fram.

Vad händer när tiden går ut då, och ditt operativsystem inte längre stöds? Vi tittar på de utmaningar som ditt företag står inför och beräknar hur lång tid det kommer att ta för andra Windows-versioner, som stöds för närvarande, innan de går ett liknande öde till mötes.

Varför går operativsystem ur tiden?

Body Text ImageLivscykeln startar när en produkt lanseras och slutar när tekniken inte längre stöds. Det kan tyckas underligt att ett företag upphör att stödja en produkt. Men kostnaden för att tillhandahålla stöd i all evighet skulle göra det omöjligt.

Allt eftersom Microsoft uppdaterar och sedan släpper nya versioner av sitt Windows-operativsystem stryks äldre versioner från listan över operativsystem som stöds. Microsoft släppte Windows 10, den senaste versionen av sitt operativsystem, i juli 2015. Det är en plattform med en mängd olika fördelar, inklusive ett reviderat användargränssnitt och uppdateringar som tjänst.

Många användare är ivriga att få ta del av dessa nya funktioner, och många IT-chefer hjälper sin verksamhet att gå över till Windows 10. Alla IT-chefer är dock inte lika snabba i starten. För dessa eftersläntrare tornar ett antal viktiga datum upp sig vid horisonten.

Hur lång tid är det kvar innan de aktuella Windows-versionerna går ur tiden?

Support för Windows Vista kommer att upphöra i början av april. Vista var inte ett jätteframgångsrikt system om man jämför med föregångaren XP och efterföljaren Windows 7. Det har emellertid fortfarande en installationsbas och kanske finns det fortfarande datorer som kör plattformen i din egen verksamhet.

En ännu viktigare fråga för IT-cheferna är när stödet kommer att upphöra för Windows 7 och 8. Microsoft har redan signalerat sista-support-datum för båda systemen: Windows 7 i januari 2020 och Windows 8 i januari 2023.

Erfarenheten visar att allt för många företag väntar rutinmässigt ända in i sista sekunden med att genomföra bytet till ett nytt operativsystem. Genom att vänta in i det sista riskerar ditt företag att använda föråldrad teknik – och ni missar dessutom chansen att dra tidig nytta av de senaste verktygen.

Vad händer när ditt operativsystem inte längre stöds?

Forskningen säger att många IT-chefer fortfarande brottas med Windows XP-versioner som saknar stöd, för att inte tala om installationer av senare operativsystem, t.ex. Windows 7, 8 och 10. Windows XP står fortfarande för runt nio procent av de stationära datorernas operativsystem, enligt NetMarketShare.

Utan support kommer inte ditt operativsystem att uppdateras och patchas – och ditt företags kritiska information kan vara utsatt för risker. Din organisation kommer inte längre att få säkerhetsuppdateringar som skyddar din dator från skadliga virus, spionprogram och sabotageprogram.

De flesta stationära datorer körs med Windows 7 (43,3 procent), medan Windows 10 körs i nästan en fjärdedel av datorerna (24,3 procent). För de som ännu inte genomfört bytet tickar klockan – nu är det läge att börja förbereda inför utfasningen av Windows 7 eller 8 till fördel för Windows 10.

Klicka här för att visa Windows livscykelfaktablad med viktiga datum för uppgraderingar eller andra programvaruändringar.

 


 

Referenser:

Operativsystemets marknadsandel: https://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10&qpcustomd=0

 

Mark Samuels

Mark Samuels

Mark Samuels är affärsjournalist med inriktning på IT-ledarskap. Han har tidigare varit redaktör för CIO Connect och redaktör för specialartiklar för Computing. Han har även skrivit för ett flertal organisationer, inklusive Economist Intelligence Unit, Guardian Government Computing och Times Higher Education. Mark har även skrivit för CloudPro, ZDNetUK, TechRepublic, ITPro, Computer Weekly, CBR, Financial Director, Accountancy Age, Educause, Inform och CIONET. Mark har omfattande erfarenhet av att skriva om hur IT-direktörer använder och inför teknik i verksamheten.

Senaste inlägg:

 

Taggar: PC lifecycle management, Programvara, Teknologi