Home » Teknologi » Programvara » Framtidssäkra med öppna standarder: tre moderna tillämpningar

Framtidssäkra med öppna standarder: tre moderna tillämpningar

Tech Page One

10-747x325_b

 

En av de mer genomgripande förändringarna inom IT-branschen under den senaste tioårsperioden är etableringen av öppna standarder.

Fram tills rätt nyligen baserades många företagssystem på en enda arkitektur – ett tänk som levde kvar sedan tiden då många företag hade stordatormiljöer där all IT-teknik kom från en och samma leverantör.

Öppna standarder kontra tillverkarspecifika tillämpningar

Framtidssäkra med öppna standarder: tre moderna tillämpningarBeslutet att använda teknik från en och samma leverantör fattades en gång på goda grunder. Enhetliga system var lätta att sköta, men de kunde också vara dyrare och ha begränsad kapacitet. Idag har många företag gått över till att använda de bästa produkterna från flera olika tillverkare i nätverket och att använda öppna standarder för att etablera plattformen: det är så Apache har gjort för att kunna dominera webbservermarknaden och lämna tillverkarspecifika lösningar i bakvattnet.

”Det är ingen hemlighet att det är mer lönsamt att sälja tillverkarspecifika lösningar i jämförelse med standardlösningar som bygger på öppna standarder”, säger dr Donald Ferguson, vice vd och IT-direktör på Dell Software Group. ”Men tillverkarspecifika lösningar är kanske inte alltid det bästa för kunden, det är allmänt känt i branschen. För att kunna skapa en verkligt sofistikerad och kraftfull IT-miljö måste den i vår mening bygga på öppna standarder. Sådana system är inte bara prisvärda, de är även mer effektiva. Användningen av öppna standarder är en förutsättning för att kunna bygga innovativa lösningar med otrolig funktionalitet som skapar mervärde för kunden.”

Vi kan nu se frukten av detta arbete på många olika områden. Ett tydligt exempel är den nytta som IT-ansvariga har av programvara med öppen källkod vid serverkonfigureringen. En maskinvaruleverantör som försöker låsa in kunden och begränsa valfriheten skulle inte bli långvarig på dagens marknad.

Nätverkshantering

Den första av de tre moderna tillämpningarna av öppna standarder är öppna nätverkslösningar. Principen är densamma som ovan: ökad effektivitet tack vare möjligheten att koppla ihop en mängd olika produkter. Dell spelade en framträdande roll i den här utvecklingen och startade Open Network Initiative, som gav kunderna möjlighet att själva välja operativsystem för nätverksutrustningen utan risk för inlåsning hos en viss programvaruleverantör.

Nätverkshanteringen är dock inte det enda som har blivit enklare med öppna standarder. Många molnlösningar bygger på OpenStack, en miljö som gör det möjligt för IT-tekniker att skapa ett enhetligt öppet system för användning av molnresurser. Ett flertal leverantörer samarbetade för att göra OpenStack till en molnstandard – och lyckades med detta på mycket kort tid.

Smarta enheter – en framgångssaga

I framtiden kommer vi att få se allt fler användningsområden för öppna standarder. En av de mer radikala förändringarna i branschen är det man kallar ”Internet of Things”, där hemelektroniken förvandlats till smarta enheter med egen Internet-uppkoppling. De olika tillverkarna har under flera år bedrivit egen utveckling utan någon form av samordning eller standardisering, men 2014 tog Samsung, Dell och Intel initiativet till att bilda Open Interconnect Consortium i syfte att etablera en öppen standard för den nya tekniken.

Här har vi gett exempel på tre tillämpningar av öppna standarder i företagsvärlden. Säkerligen blir det många fler framöver. Den moderna IT-direktören måste vara flexibel och försöka se bortom de lättillgängliga tillverkarspecifika systemen. För vem vill leva i en framtid där företagets resurser är inlåsta i ett system med dålig prestanda?

 

 

Maxwell Cooter

Maxwell Cooter

Max är frilansjournalist och har ägnat sig åt en stor mängd olika IT-relaterade ämnen. Han var grundande redaktör för Cloud Pro, en av de första specifika publikationerna om molnet. Han grundade och var redaktör för IDG:s Techworld, och innan dess var han redaktör för Network Week. Som frilansare har han bidragit till IDG Direct, SC Magazine, Computer Weekly, Computer Reseller News, Internet magazine, PC Business World och många fler. Han har även varit talare vid många konferenser och har varit kommentator för BBC, ITN och den datarelaterade tv-kanalen CNBC.

Senaste inlägg:

 

Taggar: Programvara, Teknologi