Home » Teknologi » Virtualisering » Förläng livslängden på din nuvarande IT-infrastruktur

Förläng livslängden på din nuvarande IT-infrastruktur

Tech Page One

iStock_000044718556_Medium (1)

 

Tänk dig att du är på konferens. I hissen börjar du prata med en branschkollega som behöver ett gott råd:

”Min VD är på mig om att förlänga livslängden på vår nuvarande IT-infrastruktur, men jag har inga bra svar just nu. Det här med total ägandekostnad känns helt förlegat i sammanhanget – vi behöver en ny grundläggande strategi och tips på bra arbetsmetoder.”

Det perfekta svaret

Förläng livslängden på din nuvarande IT-infrastrukturDu harklar dig, gör en konstpaus och levererar din replik:

”Den moderna IT-infrastrukturen vilar på tre hörnstenar: konsolidering, virtualisering och automatisering.”

Tryck sedan på hissknappen till din våning och låt idén sjunka in. Sedan kan du börja förklara.

Konsolidering ger förnyelse

Serverkonsolidering är en av de mest betydelsefulla faktorerna när det handlar om att bygga nya IT-infrastrukturer med lägre driftkostnader och utökad livslängd. En enkel åtgärd som att flytta arbetsbelastningarna från omoderna servrar till nya maskiner med nya flerkärniga processorer och utökat RAM-minne, bättre fysiska maskinvaruanslutningar och lägre energiförbrukning tar dig ett steg närmare målet – en tillförlitlig infrastruktur.

Serverkonsolidering handlar emellertid inte bara om att göra uppgraderingar. Syftet är att uppnå ett bättre utnyttjande av maskinvaran, det vill säga företaget bör använda precis rätt nivå av provisionerad utrustning (enheter som används med full kapacitet) för de aktuella arbetsbelastningarna. Mer utrustning än så är en onödig lyx som skapar onödiga kostnader, vilket i längden har en negativ inverkan på infrastrukturens livslängd.

Virtualisering gör dig till en vinnare 

Virtualisering är ett annat sätt att beskriva övergången från traditionella datorer till programanvändning och lagring i form av molnbaserade tjänster.

Fysiska servrar blir till virtuella servrar inuti en större maskinvaruenhet internt på företaget (lokalt moln), hos en extern leverantör (offentligt moln) eller i en hybridlösning.

Virtualisering är ett viktigt steg på vägen mot en infrastruktur med lång livslängd.

Automatisering ger kontroll

Automatisering och fjärrstyrning fungerar ypperligt ihop med virtualisering och serverkonsolidering i molnet. Grovt förenklat handlar det om att ge den administrativa personalen möjlighet att skapa, provisionera, omdirigera, finjustera och stänga av element i IT-infrastrukturen med hjälp av en central administrationskonsol.

Följder och ansvarsområden

Konsolidering, virtualisering och automatisering kräver dock noggrann planering. För att förlänga livslängden på företagets nuvarande IT-infrastruktur måste man ibland skapa en fräsch arkitektur i form av en ny företagsplattform. Man måste etablera nya standarder för IT-hanteringsverktyg, dokumentera de tekniska lösningarna och affärsnyttan samt skapa rekommendationer för säkerhetskopiering, återställning och säkerhetsåtgärder.

Ett mer fullständigt svar i hissen hade varit: ”Den moderna IT-infrastrukturen vilar på tre hörnstenar: konsolidering, virtualisering och automatisering. Detta åstadkoms med hjälp av nya verktygsbaserade metoder inriktade på mätbara resultat och leveransmetoder som alltid ger bästa avkastning på investeringen.”

Men det hade inte varit lika slagkraftigt, så kör på det första svaret och följ upp med resonemangen ovan.

 

 

Adrian Bridgwater

Adrian Bridgwater

Adrian är teknikjournalist med över 20 års erfarenhet. Han har främst arbetat som nyhetsanalytiker med inriktning på programvaruutveckling, men i en föränderlig mediavärld är han även analytiker, teknikevangelist och innehållskonsult. En stor del av de senaste tio åren har han ägnat åt att fokusera på öppen källkod, dataanalys och datainformation, molntjänster, mobila enheter och datahantering.

Senaste inlägg:

 

Taggar: Teknologi, Virtualisering