Home » Teknologi » Mobilitet » Är det värt att uppgradera till Windows 10?

Är det värt att uppgradera till Windows 10?

Tech Page One

businessman walking on gears

 

En vanlig uppfattning är att man ska vänta med att uppgradera till ett nytt operativsystem tills alla buggar har åtgärdats. Men med Microsoft Windows 10 får man kanske omvärdera denna gamla sanning.

Funktioner i Windows 10

Är det värt att uppgradera till Windows 10?Om vi börjar med att titta närmare på funktionerna så kommer Windows 10 med största sannolikhet att effektivisera arbetsplatsen tack vare ett enhetligt gränssnitt på alla enheter där operativsystemet används. Tyvärr är detta inte något tungt vägande argument eftersom Windows i nuläget har så lite som 8,4 procent av marknaden för surfplattor och 2,7 procent av marknaden för smarta telefoner, enligt undersökningsföretaget IDC. Trots detta har Microsoft höga förväntningar på sitt nya operativsystem och det finns många goda anledningar till att migrera.

Från och med Windows 10 ersätts Internet Explorer på permanent basis av den nya webbläsaren Microsoft Edge. För företag som fortfarande kör äldre och osäkra versioner av IE är detta ett skäl i sig att uppgradera.

Windows 8.x blev aldrig någon större succé, vilket troligen berodde på att Microsoft gjorde en felbedömning när det gällde blandningen av gammalt och nytt. Man förutsatte att användarna skulle föredra det nya Metro-gränssnittet på både surfplattor och persondatorer, men där tog man miste. Många användare kommer säkert att välkomna det enhetliga gränssnittet i Windows 10.

Även användare av Windows 7 kommer med största sannolikhet att välkomna möjligheten att uppgradera. Det nya operativsystemet innehåller en mängd förbättringar av gränssnittet, inklusive möjligheten att växla mellan flera skrivbord med hjälp av snabbtangenter, ökad användarvänlighet, bättre information om uppdateringar och Cortana, en guide som gör det möjligt för användaren att ställa frågor som tolkas med Cortanas röstigenkänning. Klickar man på aktivitetsfältet får man också tillgång till en anpassningsbar nyhetstjänst.

Windows 10 som tjänst

Den största skillnaden mellan det här operativsystemet och alla tidigare versioner är hur det tillhandahålls, och det är också det som är det mest intressanta med Windows 10. Microsoft säger att de inte kommer att bygga något nytt operativsystem efter Windows 10 och att uppgraderingar och service packs tillhör det förgångna. Istället kommer nya funktioner – och självklart även säkerhetsuppdateringar – att släppas vid behov. Användare med företagslicenser kan dock alltid välja att vänta med installationen tills de finner det lägligt. Microsoft tillhandahåller operativsystemets version för stationära datorer som en tjänst.

För tillfället kompletterar man med buggfixar, men med tiden kommer det säkerligen verktyg för att hantera och låsa nya funktioner i operativsystemet. Vissa företag kan få problem eftersom en del äldre datorer inte uppfyller maskinvarukraven för Windows 10. Dessutom kan det uppstå kompatibilitetsproblem för både program- och maskinvara, vilket kan vara kostsamt att åtgärda.

Men man ska också komma ihåg att Windows 10 tillhandahåller en rad företagsvänliga funktioner, såsom bättre säkerhet och hantering. Microsoft har gjort det enklare att använda biometrik och multifaktorautentisering och går därmed från lösenordskrångel till mer användarvänliga och säkra autentiseringsmetoder. Med teknik som Säker start och Enhetsskydd får informationen ett bättre skydd när datorn slås av och på.

Du kan även dra nytta av såväl interna som molnbaserade registerfunktioner som till exempel Microsoft Azures Active Directory-tjänst. Detta ger i sin tur tillgång till registrering av både företagsägda och privata mobila enheter via Azure AD, kompatibilitet med företagets dataskyddspolicy, VPN-konfiguration och möjlighet att fullständigt radera all information på en enhet.

Sammanfattningsvis har analytiker och branschexperter varit övervägande positivt inställda till Windows 10 och dess användbarhet ute på företagen, vilket är mer än man kunde säga om föregångaren Windows 8.x. Med tanke på alla förbättringar av säkerheten och enhetshanteringen, och hur Microsoft Edge och Azure med sitt dataskydd möjliggör förbättrad agilitet och effektivitet, borde företagen välkomna Windows 10 med öppna armar. Det är med andra ord hög tid att börja planera för en uppgradering.

 


 

Referenser:

  1. betanews.com
  2. IDC

 

 

Manek Dubash

Manek Dubash

Manek Dubash är analytiker och teknikjournalist med över 30 års erfarenhet. Han fokuserar på affärsteknik och observerar och kommenterar frågor som gäller företagsinfrastruktur för ett stort antal webbplatser med inflytande i branschen. Hans arbete förekommer i nationella tidningar samt särskilda teknikinriktade tidskrifter och webbplatser. Han har även haft högre positioner vid större tidskrifter, inklusive PC Magazine där han var chefredaktör, och har arbetat med analys- och forskningsföretag som t.ex. Datamonitor och STL Partners.

Senaste inlägg:

 

Taggar: Mobilitet, Teknologi