Home » Future-Ready » Passar din arbetsstation ditt jobb?

Passar din arbetsstation ditt jobb?

Tech Page One

Does your workstation suit your job-Main Article Image

 

Arbetsstationer: stora grå lådor – eller något annat?

Använder du speciella program för att göra ditt jobb? Håller du på med skapande eller redigering av stora bilder, film- eller ljudfiler eller är du involverad i den kreativa processen som använder sådana resurser?

Om det är så, är det mycket troligt att en vanlig standarddator inte är rätt verktyg för dig. Det du kan behöva är en riktig arbetsstation – en maskin som har skapats från grunden för att särskilt hantera den typ av arbete du utför och som inte är nerlusad med oönskade, resurskrävande irrelevant program- eller hårdvara.

Från uppgiftslösare till värdefull kreatör

För de som övervägande hanterar Office-dokumet, e-post och webbinnehåll är en generell dator mer lämplig för deras behov. Men de som har mer tydliga behov kräver mer tydliga lösningar.

Till exempel behöver grafiska designers och webbutvecklare som redigerar bildfiler superskarpa skärmar tillsammans med rätt grafikkort för att driva dem. Innehållsutvecklare som gör videoredigeringar kräver hårddiskar med hög hastighet och stora mängder minne för att bibehålla en acceptabel användarupplevelse. Ingenjörer och arkitekter behöver kunna arbeta mot och dela stora högupplösta och detaljerade filer vilket kräver speciella minnes- och skärmkapaciteter.

Stor, liten eller allt-i-ett?

Does your workstation suit your job-Body Text ImageDen generella uppfattningen om en arbetsstation är en maskin som är större än din genomsnittliga persondator.  Så här behöver det inte vara, dock.

Visst, det är fortfarande möjligt att välja tornbaserade system. Dessa erbjuder störst flexibilitet när det handlar om att lägga till eller byta ut delar – till exempel lägga till extra minne i själva maskinen, byta grafikkort eller lägga till extra specialiserade undersystem som PCIe-baserade videokonverteringskort.

Alla behöver inte den flexibiliteten, dock. Extra minne kan enkelt läggas till via ett NAS-baserat system, med den fördelen att det är delbart och enklare att migrera till flera arbetsstationer.  Med teknikens förändringstakt tycker många arbetsstationsanvändare att om man ersätter ett grafikkort avslöjar det bara problem med prestandan för maskinvaran i resten av den gamla maskinen.

För de som vill ha ett system som fortfarande erbjuder en del flexibilitet med som tar upp mindre plats är ett mobilt (eller bärbart) arbetssätt ofta ett bra alternativ. Uppfattningen om att en bärbar dator är en kompromiss mellan prestanda och mobilitet stämmer inte längre: det finns många bärbara arbetsstationer med stora skärmar på marknaden med mycket hög prestanda.

Sedan har vi allt-i-ett-systemet (AIO). Dessa arbetsstationer, designade för att ta upp minsta möjliga plats för ett system med stor skärm, är framtagna för att rymma alla kärnkomponenter (förutom tangentbord och mus/digitizer) i en enda låda – själva skärmen. Återigen är det inte längre en kompromiss mellan formfaktor och prestanda. AIO-system är väl värda att överväga för de som förväntar sig små behov att byta ut sin hårdvaruutrustning.

Slutligen, och huvudsakligen för de som i stor utsträckning samarbetar i projekt, kommer nu den hyllmonterade arbetsstationen. De som arbetar med digital videoåtergivning behöver till exempel kunna dela stora arbetsfiler. Hyllmonterade system gör detta möjligt eftersom de kan erbjuda delade lagringssystem med hög prestanda, virtuellt delade bordsdatorer för vissa typer av användare och så vidare.

Valet är ditt.

Arbetsstationernas värld förändras ständigt. För de som behöver en mer specialiserad datormiljö är valet nu mycket större. Det innebär att det är möjligt göra ett val baserat både på speciella uppgifter och personlig smak. Arbetsstationen är inte längre bara en stor, grå låda.

Klicka härför att se fler diskussioner om CAD, grafik och design.

 

Clive Longbottom

Clive Longbottom

Clive Longbottom har varit branschanalytiker i runt 25 år. Som utbildad kemiingenjör ser han allt i termer av processer. Clive har innehaft flera olika roller i mellanstora och stora organisationer vilket gett honom stor förståelse för vad en organisation behöver – och det är inte en outsläcklig törst efter teknik. Clive ser på allt från utgångspunkten ”Vad kan det här göra för mig, min avdelning, min organisation och för värdekedjan?”. Det gör det möjligt för honom att vaska fram den verkligt viktiga, ofta basala tekniken, ur den mer eleganta men ändå mindre användbara.

Senaste inlägg:

 

Taggar: Future-Ready