Home » Teknologi » CAD, Grafik & Design » Tekniken präglar arbetssättet för den nya generationens ingenjörer

Tekniken präglar arbetssättet för den nya generationens ingenjörer

Tech Page One

iStock_000040514278_Large

 

Bakom varje framgångsrikt företag står skickliga medarbetare. Utan kompetent personal är det inget företag som klarar att växa och skapa innovationer. I den digitala tidsåldern framstår det med all önskvärd tydlighet hur viktig personalen har blivit för företagets framgång. Det finns ett skriande behov av en ny generation välutbildade tekniker som kan göra företagen konkurrenskraftiga.

Företagen måste hitta nya sätt att locka till sig och behålla nya talanger. Ett exempel på en sådan aktivitet är den nyligen genomförda European BEST Engineering Competition (EBEC) 2015 Team Design Challenge, som sponsrades av Dell och gick av stapeln under första halvan av augusti 2015.

Fler än etthundra ingenjörsstudenter kom till Porto för att delta i tävlingen, som bland annat gick ut på att lösa problem med hjälp av Dell Precision Workstation, från idéstadiet till fungerande prototyp.

Första utmaningen: konstruera en oljeborr

Tekniken präglar arbetssättet för den nya generationen ingenjörerInför den första utmaningen delades deltagarna upp i landslag som fick i uppdrag att designa en borr och bygga en fungerande prototyp. Borren skulle klara att tränga igenom fyra olika materiallager tills den nådde en oljeficka och därefter pumpa upp oljan.

Under tidspress fick studenterna sedan arbeta fram och presentera sina idéer inför en expertjury. CAD-ritningarna skulle göras på en Dell Precision T7810 Workstation med processorer av typen Intel Xeon.

Den praktiska utmaningen var mycket stimulerande för studenterna. Det spanska laget gillade att arbeta med Dell Precision, en dator som de kallade ”snabb och effektiv”. CAD-ritningarna förvandlades till fungerande prototyper i verkstaden med hjälp av traditionella verktyg och metoder såsom kapning, sågning och lödning.

När de hade förverkligat sina idéer fick varje lag fem minuter på sig att demonstrera borren inför juryn och publiken. Varje lag hade gjort sin unika tolkning av specifikationerna för uppdraget och publiken fick ta del av idéer som motordrivna borrar och fällmekanismer.

Andra utmaningen: bygga en lådbil

Den andra utmaningen gick ut på att bygga en lådbil av enkla material som frigolit, PET-flaskor och brädbitar. Fordonet skulle rymma en vuxen förare och klara en körsträcka på 50 meter.

Även den här gången fick lagen använda Dell Precision Workstation för att designa sitt fordon innan de gick till verkstaden för att omsätta ord till handling. Lagen hade endast 15 timmar på sig att skapa en lådbil med hjul med hjälp av SOLIDWORKS och Dell Workstation.

När studenterna hade förverkligat sina idéer vidtog den andra presentationsrundan. Lagen presenterade sina prototyper med hjälp av animerade 3D-modeller och fick sedan demonstrera lådbilens väghållningsegenskaper på 50-metersbanan.

Mest fascinerande och lärorikt för åskådarna var troligen hur olika tillvägagångssätt deltagarna hade valt. Det grekiska laget valde till exempel att driva fordonet med hjälp av bakhjulsdrift och handpedaler, medan det finska laget låtit sig inspireras av hemlandets förkärlek för vintersporter när de byggde en lådbil med skidor och skateboard-hjul.

Sammanfattning: den ljusnande framtid är vår

Team Benelux från RWTH Aachens tekniska högskola i Tyskland vann första pris med sina imponerande konstruktioner av både borr och fordon. Vinnarna förärades en Dell Precision M3800 Workstation i hopp om att den skulle kunna hjälpa dem att förverkliga idéer snabbare.

Denna tävling var ett strålande exempel på den energi, entusiasm och kompetens som ingenjörsstudenter kan tillföra i en process där de får utlopp för både tekniskt kunnande och kreativitet. Framtiden ser ljus ut för både studenterna och deras blivande arbetsgivare. João Clemente, ordförande för BEST, sammanfattade tävlingen med några väl valda ord: ”När jag ser de talanger som ni har gett prov på här idag hoppas jag att ni också får tillfälle att utöva dem på en global skala.”

 

 

Mark Samuels

Mark Samuels

Mark Samuels är affärsjournalist med inriktning på IT-ledarskap. Han har tidigare varit redaktör för CIO Connect och redaktör för specialartiklar för Computing. Han har även skrivit för ett flertal organisationer, inklusive Economist Intelligence Unit, Guardian Government Computing och Times Higher Education. Mark har även skrivit för CloudPro, ZDNetUK, TechRepublic, ITPro, Computer Weekly, CBR, Financial Director, Accountancy Age, Educause, Inform och CIONET. Mark har omfattande erfarenhet av att skriva om hur IT-direktörer använder och inför teknik i verksamheten.

Senaste inlägg:

 

Taggar: Business, CAD, Grafik & Design, Socialt ansvarstagande