Home » Business » Socialt ansvarstagande » Nytt hopp inom barncancerforskning

Nytt hopp inom barncancerforskning

Tech Page One

Genetiken förbättrar behandlingen och möjligheten att förutse sjukdomen på sätt som inte varit möjliga tidigare.

Nytt hopp inom barncancerforskning

 

”Under de närmaste fem åren kommer alla patienter med en cancerdiagnos att vilja få sina tumörer analyserade och sekvenserade. Det ger hopp. Det ger valmöjligheter.”

Så här beskriver Dr. Giselle Sholler, pediatrisk onkolog, den närmsta framtiden i videon nedan. Sholler var en av flera experter som intervjuades om vilken roll Dells teknik spelar i kampen mot cancer och andra sjukdomar.

Tack vare en donation från Dell kan högpresterande datakluster och analysprogram användas för att bearbeta miljarder genomdata så att cancerpatienter kan få rätt behandlingsplaner. En process som tidigare tog åtta veckor tar nu bara två dagar, vilket innebär att patienternas behandling kan börja snabbare.

Experterna i videon är överens om att genetiken förbättrar behandlingen och möjligheten att förutse sjukdomen på sätt som inte varit möjliga tidigare, och att Dell ligger i framkant inom denna spännande nya teknik för vården.

Det har tagit mer än tio år och kostat ungefär 2,7 miljarder USD att kartlägga det mänskliga genomet. Nu kan läkarna utnyttja snabbare beräkningshastigheter för att sekvensera en persons genom för ungefär 1 000 dollar.

Nytt hopp inom barncancerforskningSholler säger att Dells teknik gör det möjligt för hennes team att arbeta effektivt, och att den ger unga patienter hopp. Hon beskriver sin arbetsplats – Helen DeVos Children’s Hospital i Grand Rapids, Michigan, USA – som en intensiv miljö där det medicinska arbetet aldrig avstannar och som är fylld av känslor hos familj och närstående. Sjukhuset är också huvudkontor för NMTRC (Neuroblastoma and Medulloblastoma Translational Research Consortium), som hanterar prövningar av personligt anpassade läkemedel mot barncancer tillsammans med TGen (Translational Genomics Research Institute).

Prövningarna, som drivs av Dells teknik, hjälper patienter från 22 sjukhus i USA – barn med ovanliga cancertyper som inte svarar på traditionell behandling. Sholler leder prövningarna och är ordförande för NMTRC.

”Våra behandlingar blir inte bättre än våra prognoser, och prognoser baseras på data”, säger Dr. Sholler. ”För personanpassade behandlingar finns det så mycket data – genomdata och unik behandlingshistorik för varje patient samt upp till 200 möjliga läkemedel. Med hjälp av den molnbaserade portalen kan jag och mina teammedlemmar från flera sjukhus se och diskutera samma data för att se vad som fungerar och inte. Nu har vi kommit till en punkt där systemet fyller i våra behandlingsplaner automatiskt, vilket ökar exaktheten och förhindrar fel. Dessa framsteg har sparat mycket tid för oss och det är något som patienterna sätter stort värde på.”

Som Bryan Borzykowski rapporterar i Forbes är ökad livslängd det slutliga målet för snabbare genomsekvensering. Dr Sholler håller med.

Hon säger: ”Det här är patienter vars familjer har sett hospis som enda alternativet. Och nu har vi en treåring vars tumör har krympt med 75 procent, en collegestudent som inte hade trott hon skulle gå ut gymnasiet och andra med ökad livskvalitet. Vi har mycket att lära och det är lång väg kvar, men att kunna ge patienter, familjer och team nytt hopp är det mest givande jag har gjort under min karriär.”

Dells barncancerprogram är ett av företagets viktigaste välgörenhetsprogram och det är en betydande del av 2020 Legacy of Good-planen, Dells långsiktiga strategi för att få medarbetarna och tekniken att göra så mycket nytta som möjligt för kunderna, samhället, människorna och planeten.

I den här videon berättar Dells Deb Bauer om hur programmet inspirerades av NMTRC:s och TGen:s arbete. Bauer beskriver det som ett ”rent underverk” att Dell kan göra så mycket för vården och ge forskare och läkare möjlighet att skapa personliga behandlingsplaner snabbare.

 

 

Heather Wilson

Heather Wilson

Heather Wilson är en författare och medlem av Dell corporate responsibility marketing team.

Senaste inlägg:

 

Taggar: Business, Socialt ansvarstagande