Home » Teknologi » CAD, Grafik & Design » Dags att uppgradera till 4K?

Dags att uppgradera till 4K?

Tech Page One

Dags att uppgradera till 4K?

 

Det saknas verkligen inte uppgraderingsalternativ idag, inom allt från program till maskinvara. För att säkerställa att företaget fattar rätt beslut måste IT-ansvariga ha ett nära samarbete med både ledningsgrupp och designteam för att fastställa vilka typer av teknikinvesteringar som ska prioriteras.

Ett område som det inte går att spara in på är skärmupplösning. Alla de stora leverantörerna anpassar numera sina datorer efter ny film- och skärmteknik. Exempelvis har många lanserat Ultra HD-skärmar med 4K-upplösning.

Vad är 4K och vad har högre upplösning för betydelse för min verksamhet?

Skärmar eller digitalt innehåll av 4K-standard har en horisontell upplösning på cirka 4 000 bildpunkter. 4K-upplösningen ligger långt före traditionella skärmtekniker och ger både bättre skärpa och detaljrikedom.

I filmbranschen började de första 4K-kamerorna att dyka upp för lite mer än tio år sedan. Stora online-kanaler som till exempel YouTube har haft stöd för 4K-uppladdningar sedan början av detta årtionde. Men det är först under de senaste två åren som 4K-upplösningen har fått sitt verkliga genombrott.

Numera är det även många populära designprogram som stödjer 4K-tekniken. Med högklassig bildåtergivning får designers den skärmprestanda, de anslutningsmöjligheter och den produktivitet som de behöver för att kunna prestera på topp. Men detaljrikedomen har också ett pris i form av investeringar i kraftfullare datorer.

Klarar programmen verkligen högre upplösning?

Dags att uppgradera till 4K?Nu är det perfekta tillfället att investera i enheter som klarar 4K-upplösningen. De populäraste designprogrammen har just fått stöd för högre upplösningar, vilket innebär att företagen som investerar i mer kraftfulla datorer också ger sina designers fantastiska visualiseringsfördelar.

Ta till exempel den senaste versionen av det berömda 3D-modelleringsverktyget SOLIDWORKS 2016, som gör det möjligt för proffsen att skapa modeller både snabbt och effektivt. Från och med den senaste uppdateringen har även detta program stöd för 4K-upplösning. Anledningen till att SOLIDWORKS 2016 uppdaterades var en stigande efterfrågan från storföretagen på program som klarar hög upplösning.

Även andra designprogram har uppdaterats på liknande sätt. I den senaste versionen av Adobe Creative Cloud finns numera inbyggt stöd för en mängd olika format, inklusive 4K. Tack vare denna uppdatering kan designproffsen lägga betydligt mera kraft bakom redigeringen av HD-video.

Vilka typer av bildskärmar och datorer har stöd för 4K?

Det bästa med 4K är att dina anställda nu kan förverkliga sina visioner med otrolig detaljrikedom och klarast tänkbara färger. Leta efter en leverantör som specialiserat sig på enheter med Ultra HD 4K-upplösning. Ett exempel på en sådan produkt är UP3216Q, en 31,5-tumsskärm från Dell med otrolig skärpa som gör det möjligt för proffsen att finputsa sina skapelser ända ner på detaljnivå.

Man ska dock komma ihåg att 4K inte bara handlar om att skaffa en tillräckligt bra skärm. Som tidigare nämnts måste du även investera i mer kraftfulla datorer för att verkligen kunna dra nytta av Ultra-HD-upplösningen.

En god nyhet för IT-ansvariga är därför att 4K-skärmar nu medföljer några av de mest kraftfulla bärbara datorerna på marknaden.  I den avancerade versionen av Dell Precision 15 5000-serien, Dells nya bärbara dator för företagsbruk, ingår en Ultra HD-skärm med 4K-upplösning och hundraprocentigt stöd för Adobes färgskala.

Sammanfattning – investera nu och gå en ljusnande framtid till mötes

Många IT-ansvariga har svårt att avgöra vilken teknik som de bör investera i härnäst för att kunna understödja sina designers och ingenjörer på bästa sätt. Genom att satsa på 4K-tekniken och investera i högupplösta skärmar kan företagen skaffa sig konkurrensfördelar även på lång sikt.

 


 

Referenser:

SOLIDWORKS och 4K: http://blogs.solidworks.com/solidworksblog/2015/09/introducing-the-new-solidworks-2016-ecosystem.html

Adobe och 4K: https://helpx.adobe.com/premiere-pro/how-to/video-formats.html

Mer information om UP3216Q: http://www1.la.dell.com/bm/en/corp/peripherals/dell-up3216q-monitor/pd.aspx?refid=dell-up3216q-monitor&s=corp

Mer information om Dell Precision 15 5000-serien: http://www.pcworld.com/article/2988237/laptop-computers/dells-new-skylake-precision-laptops-get-smaller-thinner-and-faster.html

 

 

Mark Samuels

Mark Samuels

Mark Samuels är affärsjournalist med inriktning på IT-ledarskap. Han har tidigare varit redaktör för CIO Connect och redaktör för specialartiklar för Computing. Han har även skrivit för ett flertal organisationer, inklusive Economist Intelligence Unit, Guardian Government Computing och Times Higher Education. Mark har även skrivit för CloudPro, ZDNetUK, TechRepublic, ITPro, Computer Weekly, CBR, Financial Director, Accountancy Age, Educause, Inform och CIONET. Mark har omfattande erfarenhet av att skriva om hur IT-direktörer använder och inför teknik i verksamheten.

Senaste inlägg:

 

Taggar: Business, CAD, Grafik & Design, Produktivitet